piątek, 30 sierpnia 2013
Pijany Szkot Wędzone
Warzenie 25.08.2013
19 l / 14Blg / 5,1% Alk
Piwo w whisky? Whisky w piwie? Piwo uwarzone celem przetestowania smaku i aromatu słodu whisky.
Zasyp:
Pale Ale 2,5kg
Whisky 1,5kg
Monachijski 0,5kg
Karmelowy Jasny 0,4kg
Special B 0,1kg
Black 0,05kg - dodany na ostatnie 10 minut zacierania
Zacieranie:
Zasyp przy 65°C
63°C - 50'
72°C - 10' - tutaj dodałem słód Black
Filtracja / Wysładzanie:
Do uzyskania 23 litrów brzeczki słodkiej.
Gotowanie:
60 minut
Chmielenie:
Challenger 30g - 60'
Fuggles 10g - 15'
Fuggles 10g - 10'
Challenger 20g - 5'
Drożdże:
Newcastle Dark Ale zadane w 24°C
Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha 14 dni.
Kolor: ciemna whisky :) , mętny
Piana: drobna i wysoka, ale nie utrzymuje się długo
Zapach: mocno dymny, lekko zatykający
Smak: zbyt zdominowany przez dym. Po słodzie whisky spodziewałem się czegoś bardziej torfowego. Tymczasem wyszło coś wręcz lekko duszącego. Podobno dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, ale nie testowałem :)
Jednym zdaniem: słody whisky w piwie raczej sobie daruję na przyszłość.
Uwagi:
Po kilku miesiącach piwo smakuje mi dużo bardziej niż na początku. 'Dymność' ciągle dominuje, ale trochę się wygładziła i teraz jest bardzo przyjemne w piciu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz