piątek, 5 września 2014

Punkt G

Warzenie 05.09.2014 
21 l / 14,5Blg / 7% Alk


Po niezbyt udanym Maliniaku i Manilli, która musi długo leżakować, czas na coś, co będzie szybciej gotowe do picia - Blonde Ale.







Zasyp:
Pilzneński 2kg
Pale Ale 1,2kg
Karmelowy Cara Blond 0,2kg
Monachijski jasny 0,4kg
Zakwaszający 0,1kg

Inne:
Mech irlandzki 3g

Zacieranie:
Zasyp przy 68°C / 11l
66°C - 90'
76°C - 15' (+ dodanie 7l wody w temp. 78°C)

Filtracja / Wysładzanie:
Do uzyskania 28 litrów brzeczki

Gotowanie:
70 minut

Chmielenie:
Hallertau Tradition 10g - 60'
Sybilla 8g - 60'
Galaxy 20g - 10'
Mech irlandzki - 10' (zalany szklanką ciepłej wody na kilka godzin przed użyciem)
Galaxy 20g - 0'

Drożdże:
Fermentis S-05 zadane w temp. 25 st C


Uwagi:
W czasie fermentacji bardzo wyczuwalny octan etylu w smaku i w zapachu. Z dnia na dzień coraz bardziej. Po 3 tygodniach piwo poszło w kanał :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz