13 l / 9,5Blg / 4,9% Alk
Pierwsze piwo owocowe. Z założenia ma być lekkie, orzeźwiające, a przy tym aromatyczne dzięki amerykańskim chmielom. Zobaczymy co wyjdzie.
Zasyp:
Pilzneński 1,2kg
Pszeniczny 0,8kg
Cara Blond 0,3kg
Inne:
Miąższ z malin 1,5kg
Zacieranie:
Zasyp przy 64°C / 8l
62°C - 60'
76°C - 10'
Do uzyskania 16 litrów brzeczki
Gotowanie:
60 minut
Chmielenie:
Amarillo 12g - 60'
Maliny 1,5kg - 15'
Amarillo 6g - 10'
Drożdże:
Bavarian Wheat M20 Mangrove Jack's zadane w temp. 24 st C
Butelkowanie:
7g glukozy / 1 litr
Uwagi:
Pierwszy pomiar Blg zrobiłem następnego ranka po nocnym warzeniu (przez całą noc piwo się chłodziło). Aromat świetny, w smaku bardzo czuć maliny. Zobaczymy, czy nie będzie zbyt wytrawne jak drożdże zrobią swoje.
[2014-07-25] Przelane na cichą. Odfermentowało do 2Blg. W smaku całkiem słodkie, aromat malinowy bardzo wyraźny. Idzie ku dobremu :) W związku z tym nie będę już dodawał malin na cichej.
[2014-08-14] Pierwsza próba. Smakuje kiepsko, nawet bardzo kiepsko :) Butelka zrobiła duży psssyk, a piwo mało nagazowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz