Warzenie 02.11.2013
20 l / 13Blg / 4,2% Alk
Ciemny pszeniczniak
Zasyp:
Pilzneński 1kg
Pszeniczny ciemny 2kg
Monachijski 1kg
Karmelowy Ciemny 0,2kg
Karmelowy Jasny 0,35kg
Zacieranie:
Zasyp przy 43°C
42°C - 30'
62°C - 20'
70°C - 45'
76°C - 10' i mash out
Do uzyskania 24 litrów brzeczki słodkiej.
Gotowanie:
60 minut
Chmielenie:
Lubelski 28g - 60'
Drożdże:
M20 Bavarian Wheat zadane w 25°C
Fermentacja 3 tygodnie, bez przelewania na cichą.
Niestety piwo najprawdopodobniej złapało infekcję. Pieniło się nieziemsko. Nawet po 24h w temperaturze minusowej, po otwarciu butelki wystrzeliwał gejzer z piany. 2 butelki nie wytrzymały i eksplodowały.
Kilka sztuk wypiłem, ale smak nie zachwycał. Poza tym był zabijany przez zbyt duże nagazowanie.
Efekt - poszło w kanał. Może następne będzie lepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz