piątek, 30 sierpnia 2013

Rudzielec Imbirowy


Warzenie 23.08.2013
5 l  /  12Blg  /  6% Alk





Imbirowy eksperyment zrobiony na małej warce (szkoda większej ilości na imbir).

Zasyp:
Pilzneński 1kg
Pale Ale 0,25kg
Karmelowy 0,1kg

Zacieranie:
Słody wsypane do 5l wody w temp 67°C
62°C-64°C - 60'

Filtracja / Wysładzanie:
Do uzyskania 8 litrów brzeczki słodkiej.

Gotowanie:
60 minut
Na ostatnie 10 minut gotowania dodałem starty korzeń imbiru (30g) BEZ SKÓRKI

Chmielenie:
Brewers Gold 10g - 60'
Lubelski 5g - 5'

Drożdże:
Safale US-05 zadane w 24°C

Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha także 7 dni. Podczas butelkowania dodałem po pół łyżeczki soku z cytryny na butelkę 0,5l.

Kolor: jasny, złocisty

Piana: niewielka i szybko znika
Zapach: dominujący imbir i lekka cytryna
Smak: rozgrzewające; smak zdominowany przez imbir, ale nie jest on nachalny; lekko wyczuwalny sok z cytryny; im dłużej piwo leżakuje, tym bardziej smak nabiera pełni

Jednym zdaniem: niezłe ale bez rewelacji


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz