piątek, 30 sierpnia 2013
Rudzielec Imbirowy
Warzenie 23.08.2013
5 l / 12Blg / 6% Alk
Imbirowy eksperyment zrobiony na małej warce (szkoda większej ilości na imbir).
Zasyp:
Pilzneński 1kg
Pale Ale 0,25kg
Karmelowy 0,1kg
Zacieranie:
Słody wsypane do 5l wody w temp 67°C
62°C-64°C - 60'
Filtracja / Wysładzanie:
Do uzyskania 8 litrów brzeczki słodkiej.
Gotowanie:
60 minut
Na ostatnie 10 minut gotowania dodałem starty korzeń imbiru (30g) BEZ SKÓRKI
Chmielenie:
Brewers Gold 10g - 60'
Lubelski 5g - 5'
Drożdże:
Safale US-05 zadane w 24°C
Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha także 7 dni. Podczas butelkowania dodałem po pół łyżeczki soku z cytryny na butelkę 0,5l.
Kolor: jasny, złocisty
Piana: niewielka i szybko znika
Zapach: dominujący imbir i lekka cytryna
Smak: rozgrzewające; smak zdominowany przez imbir, ale nie jest on nachalny; lekko wyczuwalny sok z cytryny; im dłużej piwo leżakuje, tym bardziej smak nabiera pełni
Jednym zdaniem: niezłe ale bez rewelacji
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz