Warzenie 07.09.2013
18 l / 15,5Blg / 7,7% Alk
Single Hop z wykorzystaniem chmielu Amarillo.
Zasyp:
Pilzneński 2,5kg
Pale Ale 2kg
Karmelowy Jasny 0,5kg
Bursztynowy 0,1kg
Zacieranie:
Zasyp przy 70°C
66°C - 60'
72°C - 10'
78°C - mash out
Do uzyskania 23 litrów brzeczki słodkiej.
Gotowanie:
60 minut
Chmielenie:
Amarillo 40g - 60'
Amarillo 30g - 30'
Amarillo 20g - 15'
Amarillo 10g - 0'
Drożdże:
Belgian Ale zadane
w 25°C, wystartowały po 3h od zadania
Chmielenie na zimno 70g Amarillo na 7 dni.
Kolor: jasny, złocisto-bursztynowy
Piana: wysoka i gęsta, drobnopęcherzykowa, oblepiająca szkło
Zapach: Amarillo, czyli kwiaty i cytrusy
Smak: pełne orzeźwienie; kompilacja nut cytrusowych i kwiatowych z karmelowymi. Świetnie smakuje, więc pije się dosyć szybko, a to bywa zdradliwe (w końcu 7,7%)
Jednym zdaniem: chmielowe orzeźwienie zakończone trzepnięciem w łeb :) Zdecydowanie warto powtórzyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz