sobota, 31 maja 2014

Witbier


Warzenie 31.05.2014
20 l  /  11Blg  /  4,1% Alk


Pierwsze podejście do Wita. Przy okazji piwo jest przygotowywane na II Siedlecki Konkurs Piw Domowych, gdzie jedyną kategorią jest właśnie Wit.








Zasyp:
Heidelberg 2kg
Pszeniczny 0,5kg
Pszenica 1kg
Płatki owsiane 0,1kg

Zacieranie:
Zasyp przy 54°C / 12l
52°C - 20'
64°C - 60'
72°C - 25'

Filtracja / Wysładzanie:
Do uzyskania 23 litrów brzeczki słodkiej.

Gotowanie:
60 minut

Chmielenie:
Lubelski 30g - 60'
Curacao 15g - 10'
Kolendra 15g - 10'

Drożdże:
zadane w temp. 25°C

Butelkowanie:
8g glukozy / 1L


Barwa: jasny słomkowy, lekko opalizujący
Piana: drobnopęcherzykowa, trwała, ładnie oblepia szklankę
Zapach: słodowy, mało wyrazisty; trochę brakuje charakteru
Smak: słodko-kwaskowaty, za mało nut cytrusowych i kolendry

Uwagi:
Piwo zostawiłem w warszawskim depozycie piwnym w sklepie Piwomaniak. Ocena była następująca:
"Wit od wrooblera. Dobre piwko o pięknym kolorze. Ja bym dodał więcej kolendry i curacao, jak bym robił dla siebie oczywiście. Chyba w przyszłym roku i ja zrobię sobie Wita."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz