niedziela, 1 grudnia 2013

Niewiado Mocco


Warzenie 30.11.2013
12 l  /  10,5Blg  /  4,3% Alk
69 IBU (wg http://www.brewersfriend.com/)





Bezstylowiec z resztek słodów, chmieli i drożdży.

Zasyp:
Pilzneński 0,5kg
Pale Ale 1,25kg
Czekoladowy 0,2kg
Palony Black 0,1kg
Special B 0,1kg

Zacieranie:
Zasyp przy 68°C
64°C - 50'
76°C - 10' - dosypanie ciemnych słodów

Filtracja / Wysładzanie:
Do uzyskania 14 litrów brzeczki słodkiej.

Gotowanie:
60 minut

Chmielenie:
Challenger 25g - 60'
Lubelski 25g - 30'
Challenger 20g - 5'

Drożdże:
Safale US-05 zadane w 23°C



Kolor: czarny, jednolity


Piana: bardzo duża i gęsta, długo się utrzymuje; po nalaniu rośnie i rośnie i rośnie... i rośnie :)




Zapach: czuć mocną goryczkę i dużo nut kawowych
Smak: goryczka dominuje. Bardzo dominuje :) . Przykrywa wszystko inne, przez co piwo jest bardzo ciężkie do wypicia. Po kilku tygodniach miałem problem, żeby wypić 0,2l.

Jednym zdaniem: za bardzo przegiąłem z ciemnymi i palonymi słodami


Uwagi:
Dziś, czyli w Dzień Św. Patryka, prawie 4 miesiące od uwarzenia tego piwa, jestem w stanie wypić je bez soku :) Przeokrutna goryczka trochę zelżała i jest trochę lepiej. Niemniej jednak zostawię je jeszcze na parę miesięcy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz