piątek, 30 sierpnia 2013
Słodka Becky Porter
Warzenie 20.07.2013
17 l / 16Blg / 5,9% Alk / IBU 47
Porter, który miał być mocno czekoladowy, a wyszedł mocno kawowy.
Zasyp:
Pale Ale Strzegom 4kg
Bursztynowy 0,4kg
Monachijski 0,5kg
Czekoladowy 1200EBC 0,3kg
Palony Black 0,2kg
Zacieranie:
Słody wsypane do 19l wody w temp 72°C
67°C - 70'
Filtracja / Wysładzanie:
Do uzyskania 21 litrów brzeczki słodkiej.
Gotowanie:
75 minut
Chmielenie:
Brewers Gold 40g - 60'
Fuggles 30g - 20'
Drożdże:
Workhorse M10 zadane w 23°C
Fermentacja burzliwa około 7 dni, cicha 10 dni.
Kolor: ciemnobrązowy, mętny
Piana: drobnopęcherzykowa, szybko opada, ciemno-kawowa
Zapach: piękny zapach kawy i gorzkiej czekolady
Smak: bardzo gorzkie, aż trochę za bardzo. Smak zdominowany przez kawę. Po wypiciu całej butelki zostaje w ustach smak podobny do tego po wypiciu espresso. Najlepiej smakuje solidnie schłodzone.
Jednym zdaniem: trochę przekombinowane, ale jeszcze kiedyś zrobię czekoladowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz