piątek, 30 sierpnia 2013

Słodka Becky Porter


Warzenie 20.07.2013
17 l  /  16Blg  /  5,9% Alk  /  IBU 47





Porter, który miał być mocno czekoladowy, a wyszedł mocno kawowy.

Zasyp:
Pale Ale Strzegom 4kg
Bursztynowy 0,4kg
Monachijski 0,5kg
Czekoladowy 1200EBC 0,3kg
Palony Black 0,2kg

Zacieranie:
Słody wsypane do 19l wody w temp 72°C
67°C - 70'

Filtracja / Wysładzanie:
Do uzyskania 21 litrów brzeczki słodkiej.

Gotowanie:
75 minut

Chmielenie:
Brewers Gold 40g - 60'
Fuggles 30g - 20'

Drożdże:
Workhorse M10 zadane w 23°C


Fermentacja burzliwa około 7 dni, cicha 10 dni.


Kolor: ciemnobrązowy, mętny



Piana: drobnopęcherzykowa, szybko opada, ciemno-kawowa




Zapach: piękny zapach kawy i gorzkiej czekolady
Smak: bardzo gorzkie, aż trochę za bardzo. Smak zdominowany przez kawę. Po wypiciu całej butelki zostaje w ustach smak podobny do tego po wypiciu espresso. Najlepiej smakuje solidnie schłodzone.

Jednym zdaniem: trochę przekombinowane, ale jeszcze kiedyś zrobię czekoladowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz